top of page

Curs certificat per l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Barcelona i  i reconegut pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya

Curs Formació de la nova ciutadania: llengua, cultura i participació
Preu

50 € tota la formació de gener a maig de 2018

20€ sessions 3 hores.

35€ sessions 6,5 hores (monogràfics) 

Nº Compte: "Caixa d'enginyers" ES59 3025 0001 1714 3356 5392

 

Si estas a l'atur posa't en contacte amb nosaltres per consultar els preus.

 

GRATUÏT PER VOLUNTARIS i COL·LABORADORS D'ENTITATS

On?

Les sessions tindràn lloc a:
Associació de mestres Rosa Sensat

Av. Drassanes, 3

08001 Barcelona
Si les sessions són en un lloc o un horari diferent s'indicarà a la mateixa sessió.

Sessions formatives de 3 hores cadascuna i distribuïdes tot al llarg del curs escolar (normalment en dijous i/o divendres) en les quals es treballa tot allò que un/a formador/a de persones adultes migrades ha de conèixer per desenvolupar amb èxit la seva tasca. Així, treballem algunes de les diferents cultures presents al país i que ens trobem a l'aula; les metodologies de l’ensenyament de 2es llengües i de l’alfabetització; la participació de les persones migrades vers una ciutadania activa; la llei d’estrangeria; etc.

 

Sessions gener - maig 2018
La persona nouvinguda que aprèn la llengua. 

GENER

 

Dijous 18 i divendres 19.  de 16:45 a 20h (6,5 h). Monogràfic d’Alfabetització. El repte d’Alfabetitzar: realitat, mètodes, materials i dificultats - Oralpha. Alfons Formariz (9Barris Acull).

Dijous 25, de 17 a 20h.   Com aprenen les persones adultes? Alfons Formariz (9Barris Acull). 

Divendres 26, de 17 a 20h.    Activitats d'alfabetització i neolectura. Mercè Redón (CFA Trinitat Vella) i Marta Vilar (Comissió de formació). 

 

FEBRER

Dijous 1 i divendres 2.  de 16:45 a 20h (6,5 h). Monogràfic d’ensenyament d’una segona llengua: metodologies, preparació i desenvolupament  d'una classe. Marta Miñambres (Càritas) i Marta Vilar (Comissió de formació).

Divendres 16, de 17 a 20h.  Parlar, entendre, interaccionar. Com treballem aquestes habilitats a classe? Natalia Clemente (Universitat Pompeu Fabra).

Dijous 22, de 17 a 20h. Com afecta a l'aprenentatge el procés migratori. La salut mental en persones migradesJoseba Achotegui (Universitat de Barcelona).

 

MARÇ

Dijous 8, de 17 a 20h. Aprenem cantant: música i cançons a l'aula. Amanda Canals (International House Barcelona). Avís! Sessió pendent de recuperació el 19 d'abril!

Divendres 9, de 17 a 20h. Gestionar la classe heterogènia de LE: de la teoria a la pràctica. Victoria Khraiche (Asilim, Madrid). 

Dijous 22, de 17 a 20h. La gramàtica existeix. Estratègies per tractar-la a classe. Amanda Canals (International House Barcelona).

ABRIL

Dijous 12, de 17 a 20h. D'oca a oca: el joc com a eina per a l'aprenentatge de la llengua. Oriol Ripoll (Expert en joc).

 

! Divendres 13, de 17 a 20h. Utilitzem l'ordinador per a aprendre. Recursos. Amarante Garre (Fundació Esplai). CANVI D'UBICACIÓ: Fundació Servei Solidari (C/ Sant Antoni Abat, 61) 

Dijous 19, de 17 a 20h. Recuperació de la sessió: Aprenem cantant: música i cançons a l'aula. Amanda Canals (International House Barcelona). 

Divendres 27, de 17 a 20h. Accions amb joves migrats no acompanyats. Aurora Moreno (Servei Solidari) i Caterina Pons (Bayt al-Thaqafa). 

MAIG

Dijous 10, de 17 a 20h. La formació en femení: els grups de dones migrades que aprenen. Fatiha El Mouali (Ajuntament de Granollers) i Mercè Amor (Diàlegs de dona). 

Divendres 18, de 17 a 20h. Plurilingüisme a l'aula. D'obstacle a avantatge. Adrià Oltra (Apropem-nos). 

Avís! Sessió del 19 de gener anul·lada! Recupernmbada el 9 de febrer
Avís! Sessió anul·lada! Recuperada el 15 de març!

Sessions octubre - desembre 2017
Formació en competències lingüístiques bàsiques

OCTUBRE

Dijous 5 i divendres 6.  de 16:45 a 20h. Monogràfic d’Alfabetització. El repte d’Alfabetitzar: realitat, mètodes, materials i dificultats - Oralpha. 6.5 h. Alfons Formariz (Eicascantic - 9 BarrisAcull)

Aprendrem les nocions bàsiques i les metodologies més actuals per a poder fer classes d’alfabetització (és a dir, ensenyar a llegir i a escriure) a persones adultes i joves immigrades.

 

Dijous 19 i divendres 20.  de 16:45 a 20h.  Monogràfic d’ensenyament d’una segona llengua: metodologies, preparació i desenvolupament  d'una classe. 6.5h. Marta Miñambres (Càritas) i Marta Vilar (Comissió de formació)

Obtindrem eines i coneixements bàsics per a planificar i gestionar una classe de segona llengua estrangera (català i/o castellà) on els alumnes són persones adultes immigrades.

 

NOVEMBRE

Divendres 3. de 17 a 20h Com sabem si aprenen els nostres alumnes. Tècniques d'avaluació per alfabetització i L2... 3h. Cesar Herranz (Càritas)

Dijous 16.  de 17 a 20h Oralitat I: Com ensenyar la llengua oral a persones amb dificultats lectoescriptores. 3h. Pilar Sánchez (Migra Studium)

A través de la seva mateixa experiència, la formadora ens proporcionarà eines i estratègies per fer classes de llengua estrangera a persones que no saben llegir i escriure. És a dir, a fer una classe de castellà i/o català completament oral. 

Divendres 17. de 17 a 20h Oralitat II: Activitats comunicatives a la classe de llengua estrangera. 3h. Guiomar Guide (Cáritas)

Mostrarem tipologies d’activitats orals per a la classe de 2a llengua estrangera (tant pot ser català com castellà), tot desxifrant les diferències entre una activitat oral que té l’objectiu de desenvolupar la destresa comunicativa (“parlar”); i aquelles activitats que són orals però es limiten a practicar un aspecte concret de la llengua.

Dijous 30. de 17 a 20h El professorat al divan a través del conte. Contacontes 3h. Pep Duran i Alfons Formariz

A través dels contes relatats per Pep Duran, anirem desxifrant quines són algunes de les actituds que ha de tenir el formador o formadora de persones adultes emigrades. I de pas, gaudirem de l'art narratiu d'aquest contacontes, que de segur ens deixa amb la boca oberta.

DESEMBRE

Divendres 1 de 17 a 20h Apropament a la cultura i a la comunitat xinesa de Barcelona. 3 h. Sushan Qu (Ajuntament de Badalona)

Dijous 14. de 17 a 20h Competències interculturals a les aules d’acollida. 3h. Maria Mateu

L’objectiu de la sessió és identificar quines són les competències interculturals necessàries per una comunicació i unes relacions efectives dins de les aules amb persones de procedència cultural diversa. 

Divendres 15 de 17 a 20h Dinàmiques grupals i dinamització de grups interculturals. 3 h. Susanne Rieger (Indiálogo)

bottom of page